söndag 28 mars 2010

Viktigt, viktigt - källkritik!

Har inte förstått förrän idag att en av anledningarna till att det som hände i Bjästa verkligen hände, är bristen på källkritik. Tydligen tog flera ungdomar det som skrevs på bloggar som absolut sanning utan att värdera eller undersöka det vidare. Precis som Elza Dunkels skriver i sin bok Vad gör unga på nätet? - samma saker sker som i verkliga livet men det går så oerhört mycket fortare och når många fler!
Skrämmande!

fredag 26 mars 2010

Hantera Förstå Sammanfoga

Hur informationskompetent behöver man bli och i så fall hur utvecklar man en sådan förmåga? Det är två av de frågeställningar som väcks hos mig under delen "Källkritik och söktjänster". Jag använder frekvent sidan Kolla källan från Skolverket och tycker att det är en utmärkt sida som bara blir bättre och bättre! Källkritik från Lunds universitet har jag däremot inte läst tidigare. Intressant information om akademisk legitimitet. Men det nämns på sidan, och det slår mig också, att även forskare kan utgå från olika tolkningsramar, teoretiska perspektiv och andra överväganden. Exempelvis visar man på att två olika forskare skrivit på olika sätt i NE. Vem ska man då lita på? NE skrivs av forskare och granskas då av andra forskare - men får de i sin tur göra sin röst hörd? I NE är det väl vanligast att en person står för tolkningen? Samtidigt saknar wikipedia akademisk legitimetet - men många röster blir hörda. Enligt Cecilia Gärdéns doktorsavhandling "Informationssökning och informationsanvändning i kommunal vuxenutbildning" så gäller det att kunna jämföra, analysera och förklara olika ståndpunkter i stället för att bara redovisa fakta. Det är genom problematisering och undersökande arbetssätt som vi kan erövra djupare förståelse för hur saker fungerar och hänger samman. Det är även så den här kursen fungerar. Jag har nu läst PIM, Lunds universitets källkritik och Kolla källan och nu övar jag mig genom att försöka få ner mina tankar i ett resonemang kring det jag läst. Det är inte lätt att resonera med sig själv...Det hade givit ytterligare en dimension om jag fått fråga, prata och diskutera med någon annan också! Så vem vill göra ett inlägg på det här?

lördag 20 mars 2010

Plagi-lat

Plagiat för att man är lat?! Jag det är kanske en av anledningarna till att det ibland inte produceras texter eller material på rätt sätt. För visst kräver det en stor insats att på ett självständigt sätt söka, ta in, analysera och reflektera för att slutligen tänka själv och uttrycka sig kring det.
Jag bara hört talas om de olika verktygen som finns för att kontrollera ex. texter. Nu har jag nyss, via övningsaktiviteten på kursen laddat upp och skickat in en av mina tidigare inlämningsuppgifter. Hoppas att det inte var dumt gjort! ;) Jag har i alla fall försökt att ange källor, så får jag något påpekande så är det inte något medvetet fusk - då får jag ta det som en lärdom! Gick även in på Urkunds hemsida men där var svårt att logga in. Den tillåter bara inloggning från internet explorer 7 eller senare, vilket vi inte har här hemma. På förlaget har jag aldrig använt Urkund. Vet inte om någon annan har det heller - ska kolla på måndag! Det skulle med fördel kunna användas både vid textkontroll och för källmaterial, om man nu vill kontrollera sina författare - en förtroendefråga...
Urkund har tydligen kommit med nya funktioner där man i stället för att skicka in dokument för kontroll nu, själv interaktivt, kan göra kontrollen. Jag vill gärna pröva, men kom som sagt inte in. Är det någon som prövat?

söndag 14 mars 2010

Linjär undervisning eller vadå?

Har läst veckobrevet från KTH och funderar lite kring diskussionen kring vilka effekter den digitala revolutionen kommer att få på livet i allmänhet och undervisning i synnerhet. Passade också på att läsa Else Nygrens och Anders Larssons artikel på Newsmill. En andraordningseffekt som jag ser som en stor förändring på undervisningssidan är digital literacy. För att uppnå denna färdighet gäller det både att kunna tillgodogöra sig ett innehåll framställt i ett interaktivt digitalt medium och även att kunna uttrycka egna tankar och resonemang på detta vis. För att nå en sådan färdighet krävs medveten handledning från en lärare, handledare, mentor. Jag tycker att man många gånger idag sätter så stor tilltro till den unga generationen. Visst de kan mycket, de kan saker som vi inte kan - men de behöver fortfarande handledning, guidning, undervisning. Tid att lära, tid att reflektera. Närvaro och kommunikation, någon att prova sina tankar mot. Kan det vara så att linjär undervisning har påverkats av en syn på lärande där man på egen hand ska "kunskapa" sig fram till individuella lösningsmodeller? Varje individ bygger själv upp sin kunskapsstruktur men det behövs en professionell lärar som hjälper till att se strukturer och som kan utvärdera kvaliteten i elevens lärande.

tisdag 9 mars 2010

Tyck till Om Bildning


Det här tipset "anfaller" just nu från många håll! Det är så det fungerar 2010 - det är lätt att nå ut till många!
Men vad är bildning? Vilken kunskap ska vi kämpa för och vad kan vi hoppa över? Finns det något som du gör idag som du absolut kan sluta med i morgon?