tisdag 22 juni 2010

Powerpoint - ett verktyg jag behärskar!

Förra veckan gjorde jag en pp-presentation där jag provade en hel massa olika funktioner som jag inte arbetat med tidigare. Det blev superbra! Känner att min tekniktröskel är lägre och att jag gärna provar mig fram och genom "trial and error" får saker att fungera!

måndag 14 juni 2010

Bara 5 minuter...

...hade jag tänkt sitta vid datorn. Men så gick jag in på kurswebben och så småningom hamnade jag på någons blogg. På den bloggen beskrevs hur bra formulär man kan hitta i google dokument. Sagt och gjort. Nu har jag varit inne på google dokument. Oj, så många användbara mallar det finns där.
Och nu har det inte gått bara 5 minuter utan 55!

tisdag 8 juni 2010

Doodleido, doodleidej...

Den digitala världen känns mer och mer som en naturlig del av min vardag. Samtidigt måste jag fortfarande erkänna att jag lägger märke till och noterar när det är nya digitala verktyg som jag ska lära mig. Det är inte bara som att byta från blyertspenna till bläck när det kommer nya sidor att registrera sig på eller scheman att fylla i. För någon vecka sedan fick jag ett sånt där schema från www.doodle.com.
Det handlar om easy scheduling. En grupp som jag deltar i skulle hitta tid för ett möte. Ordföranden skickade ut ett schema som alla fyllde i digitalt och vips - så hittades första bästa gemensamma tid. Mycket enkelt och funktionellt. Det kan jag verkligen rekommendera.
Nyss fick jag ett dokument från en kollega. Det skickade via acrobat.com. För att kunna komma åt dokumentet för delad granskning måste jag gå in och registrera mig på acrobat.com. Jag klickade på länken - inget hände. Så det dokumentet är just nu ogranskat från min sida. Inte så bra - då hade det varit enklare med blyerts eller bläck!

söndag 16 maj 2010

Ha, där fick jag!!!

Varför fungerar inte min länk?
Nu vill jag ha hjälp! Jag använde länk-knappen, klistrade in url-adressen och...
det blev ett tomt mellanrum?!

Hänger jag med??

Ja, jag tror det :) Men jag märker hur jag kommit av mig lite i skrivandet och det dagliga flödet av it-kunskap som jag var helt inne i, i början av året. Kan jag kanske ana en viss mättnad hos mig själv? Eller är det bara lathet?! Det är nog en kombination. Det är inte enkelt att lära sig så mycket nytt. Det blir lätt skrap på ytan. Jag märker att jag läser och provar en massa saker, men sen blir det inte mer av det. Det finns så många möjligheter... Jag provade bubbl.uk för att göra tankekarta. Det var inte svårt att göra men om jag skulle få till en snygg och funktionell tankekarta skulle det ta lång tid - tror jag. För jag gjorde ingen snygg karta. Jag brukar inte ens använda mig av tankekartor! Så varför ska jag göra en på datorn då - som dessutom tar längre tid än om jag skriver för hand? En sak som jag provat och gillar är länkfunktionen. Jag har använt den via google mail och nu ser jag att den finns här med. Nu ska jag prova att göra en länk till Lundakarnevalen 2010:


Äntligen är det vart fjärde år och karnevalen återuppstår! Den är på riktigt, inte i cyberspace. Jag ska hålla utkik efter it-inspiration. Det är trots allt unga, begåvade studenter som står för festligheterna. Hur mycket hänger de med?

måndag 3 maj 2010

Svårt att vara inne när det kvittrar ute!

Är det att svårare att vara digital på sommaren? För mig känns det så. Jag känner att själva livet knackar på - mycket mera just nu på våren! Jag vill inte sitta inne och skriva blogginlägg på kvällarna, jag vill vara utomhus i stället! Jag vill inte twittra när jag är utomhus, jag vill känna lugnet och tystnaden, bara vara!
Det är kul med ny teknik. Men det är härligt med gammalmodiga trädgårdshandskar och spadtag i jorden - också!
Just nu vill jag vara mera närvarande i det verkliga livet, inte bara i det digitala. Det känns lugnare så. Jag vill njuta, ta det lugnt och bara vara!

söndag 18 april 2010

Nya möjligheter hela tiden!

Nu provar jag att blogga från iGoogle.
Det går säkert hur bra som helst. Lätt som en plätt!

Vad gör jag för fel?

Varför blir mina klipp från youtube så stora när jag bäddar in dem?
Kan någon förklara det för mig. Så blev det inte tidigare...

Camillas KTH-blogg: Från bok till film

Camillas KTH-blogg: Från bok till film

Från bok till film



Vad sägs om den här tjänsten? Kan det vara något för att tillgodose olika lärstilar?
Lite långsökt kanske...?!

Filmen är hämtad från Elibs blogg.

Användardrivet vs teknikdrivet

Jag har säkert skrivit det förut men gör det igen; insikten vi alla måste få om att de sociala medierna länge drivits framåt av tekniken mera än av nytta och användarnas krav. Det är kanske så det är. Det måste till en viss teknikutveckling och en mängd olika funktioner som sedan vi små användare som hakar på i ett senare skede, kan välja eller välja bort. Efter att ha använt FB en tid så känner jag viss tristess många dagar. Visst, kul att kolla lite vad andra skriver, men sällan några höjdpunkter...
Men idag insåg jag en nyttoväg - tänk så bra att få information och hjälp nu när flygkaos råder i hela Europa. Glädjer mig bland annat åt solskenshistorien om Anton, 12 år, som mellanlandat i London och som fick möjlighet att åka med en buss hem till Sverige tack vare sin mammas förfrågan på FB. Då kan jag köpa att FB känns ytligt - en förening av nytta och nöje höjer värdet! I alla fall för mig.

onsdag 7 april 2010

Connected


Jag har aldrig "skajpat" men nu ska det bli av! Dottern, 13 år, gör det då och då. Tidigare ikväll satt hon med den lilla laptopen och skajpade med tre kompisar. Det är ju ett utmärkt sätt att prata flera tillsammans.
Nu ska jag också skaffa ett konto och prova!

söndag 28 mars 2010

Viktigt, viktigt - källkritik!

Har inte förstått förrän idag att en av anledningarna till att det som hände i Bjästa verkligen hände, är bristen på källkritik. Tydligen tog flera ungdomar det som skrevs på bloggar som absolut sanning utan att värdera eller undersöka det vidare. Precis som Elza Dunkels skriver i sin bok Vad gör unga på nätet? - samma saker sker som i verkliga livet men det går så oerhört mycket fortare och når många fler!
Skrämmande!

fredag 26 mars 2010

Hantera Förstå Sammanfoga

Hur informationskompetent behöver man bli och i så fall hur utvecklar man en sådan förmåga? Det är två av de frågeställningar som väcks hos mig under delen "Källkritik och söktjänster". Jag använder frekvent sidan Kolla källan från Skolverket och tycker att det är en utmärkt sida som bara blir bättre och bättre! Källkritik från Lunds universitet har jag däremot inte läst tidigare. Intressant information om akademisk legitimitet. Men det nämns på sidan, och det slår mig också, att även forskare kan utgå från olika tolkningsramar, teoretiska perspektiv och andra överväganden. Exempelvis visar man på att två olika forskare skrivit på olika sätt i NE. Vem ska man då lita på? NE skrivs av forskare och granskas då av andra forskare - men får de i sin tur göra sin röst hörd? I NE är det väl vanligast att en person står för tolkningen? Samtidigt saknar wikipedia akademisk legitimetet - men många röster blir hörda. Enligt Cecilia Gärdéns doktorsavhandling "Informationssökning och informationsanvändning i kommunal vuxenutbildning" så gäller det att kunna jämföra, analysera och förklara olika ståndpunkter i stället för att bara redovisa fakta. Det är genom problematisering och undersökande arbetssätt som vi kan erövra djupare förståelse för hur saker fungerar och hänger samman. Det är även så den här kursen fungerar. Jag har nu läst PIM, Lunds universitets källkritik och Kolla källan och nu övar jag mig genom att försöka få ner mina tankar i ett resonemang kring det jag läst. Det är inte lätt att resonera med sig själv...Det hade givit ytterligare en dimension om jag fått fråga, prata och diskutera med någon annan också! Så vem vill göra ett inlägg på det här?

lördag 20 mars 2010

Plagi-lat

Plagiat för att man är lat?! Jag det är kanske en av anledningarna till att det ibland inte produceras texter eller material på rätt sätt. För visst kräver det en stor insats att på ett självständigt sätt söka, ta in, analysera och reflektera för att slutligen tänka själv och uttrycka sig kring det.
Jag bara hört talas om de olika verktygen som finns för att kontrollera ex. texter. Nu har jag nyss, via övningsaktiviteten på kursen laddat upp och skickat in en av mina tidigare inlämningsuppgifter. Hoppas att det inte var dumt gjort! ;) Jag har i alla fall försökt att ange källor, så får jag något påpekande så är det inte något medvetet fusk - då får jag ta det som en lärdom! Gick även in på Urkunds hemsida men där var svårt att logga in. Den tillåter bara inloggning från internet explorer 7 eller senare, vilket vi inte har här hemma. På förlaget har jag aldrig använt Urkund. Vet inte om någon annan har det heller - ska kolla på måndag! Det skulle med fördel kunna användas både vid textkontroll och för källmaterial, om man nu vill kontrollera sina författare - en förtroendefråga...
Urkund har tydligen kommit med nya funktioner där man i stället för att skicka in dokument för kontroll nu, själv interaktivt, kan göra kontrollen. Jag vill gärna pröva, men kom som sagt inte in. Är det någon som prövat?

söndag 14 mars 2010

Linjär undervisning eller vadå?

Har läst veckobrevet från KTH och funderar lite kring diskussionen kring vilka effekter den digitala revolutionen kommer att få på livet i allmänhet och undervisning i synnerhet. Passade också på att läsa Else Nygrens och Anders Larssons artikel på Newsmill. En andraordningseffekt som jag ser som en stor förändring på undervisningssidan är digital literacy. För att uppnå denna färdighet gäller det både att kunna tillgodogöra sig ett innehåll framställt i ett interaktivt digitalt medium och även att kunna uttrycka egna tankar och resonemang på detta vis. För att nå en sådan färdighet krävs medveten handledning från en lärare, handledare, mentor. Jag tycker att man många gånger idag sätter så stor tilltro till den unga generationen. Visst de kan mycket, de kan saker som vi inte kan - men de behöver fortfarande handledning, guidning, undervisning. Tid att lära, tid att reflektera. Närvaro och kommunikation, någon att prova sina tankar mot. Kan det vara så att linjär undervisning har påverkats av en syn på lärande där man på egen hand ska "kunskapa" sig fram till individuella lösningsmodeller? Varje individ bygger själv upp sin kunskapsstruktur men det behövs en professionell lärar som hjälper till att se strukturer och som kan utvärdera kvaliteten i elevens lärande.

tisdag 9 mars 2010

Tyck till Om Bildning


Det här tipset "anfaller" just nu från många håll! Det är så det fungerar 2010 - det är lätt att nå ut till många!
Men vad är bildning? Vilken kunskap ska vi kämpa för och vad kan vi hoppa över? Finns det något som du gör idag som du absolut kan sluta med i morgon?

söndag 28 februari 2010

Integritet på nätet


Har reflekterat kring vad jag berättar på nätet för att bevaka min säkerhet. Efter en veckas skidåkning kan jag inte motstå att visa en av våra bilder från backen; säkerhet på nätet - säkerhet i backen!

Stötta elevens lärande


Digitala presentationer har jag viss erfarenhet av även om jag inte gjort så många hittills totalt. Det festliga är att jag förra veckan "plockade fram" en av de första presentationerna jag gjorde. Snacka om att jag utnyttjade alla funktioner! Det kom inflygande meningar från höger, vänster, uppifrån och nerifrån... Jag hade fastnat i det mönster som de flesta fastnar i när de börjar med powerpoint - motsatsen till lagom! Nu har jag gjort om presentationen eftersom jag ska använda den på en föreläsning nästa vecka. Efter att ha tittat på Stefans instruktionsvideo och dessutom lärt mig vad Pecha Kucha är - känner jag att det nog får bli en redigeringsrunda till. Blev faktiskt riktigt nyfiken på Pecha Kucha, 20 biler och 20 sekunder prat per bild. Jag inser värdet av att fundera lite mera kring vilka bilder jag ska välja och sedan fokusera mera på vad jag ska säga. Totalt 6 min och 40 sekunder - min föreläsning är på 2 tim och 30 min!!! Visserligen inklusive paus :) Jaha, vad gör jag då resten av tiden? Kan jag få igång frågor, diskussioner och reflektioner kring det jag sagt? Min presentation var i alla fall på 16 bilder, så där hade jag ändå hållit mig inom lagom-nivån. Ju mer man lär sig - desto svårare blir det - jag kommer ihåg hur nöjd jag var med den där första presentationen...

fredag 19 februari 2010

Second Life

Funderar över hur det kan komma sig att jag som försöker leva så mycket som möjligt "här och nu" plötsligt hamnat i "Second Life".
Second Life är ett exempel på virtuell värld som i bästa fall skulle kunna användas som "virtual learning". Mitt besök i Second Life kan inte betraktas som varken lärorikt eller lyckat. Faktum är att jag redan innan jag börjar känner mig skeptisk. Vid demonstrationsvideon kände jag ändå att jag rycktes med lite - häftigt, allt är möjligt! Men genast infann sig tanken om alla som flyr vardagen och önskar sig bort, önskar sig ett Second Life. Är jag för trist? För präktig? Blev i alla fall inte mindre skeptisk när jag snabbt hamnade i någon form av köpsituation, ville jag betala med Mastercard? Visa? Avbryt - jag vill inte hamna i att jag tvingas betala något som jag inte förstått att jag köpt.
Tittade i stället på youtubeklippet som visar hur en person som har hallucinationer känner sig, tänkvärt men inte särskilt verklighetsnära (tror jag).
Hittills har e-lärandet varit teknikdrivet, men jag håller med de som säger att tiden nu är mogen för en mera användar - och efterfrågedriven utveckling. För mig känns inte Second Life som det främsta alternativet när jag ska söka verktyg för lärande. Inte heller känns det som en arena för vårt förlag att befinna sig på - ha, ha kanske skapa drömkontoret?!

Jag fortsätter satsa på my First life ett tag till!

söndag 14 februari 2010

Bildad på bilda?!

Har precis avslutat helgens intensiva catch up med att pröva att redigera på bilda med hjälp av lärarverktygen. Det var ändå relativt lätt att gå in, skapa en mapp och välja vad jag skulle fylla den med. Jag la till en länk - till Skolverket (!). Kunde inte komma på nåt finurligare så här dags på söndagskvällen. Sen laddade jag upp musik också. Försökte först via iTunes men det var inte tillgängligt för uppladdning. Det är kanske olagligt att göra så? Jag hittade lite standardmusik som jag tror finns i datorn när man installerar den för första gången. Döpte mappen till Camillas forum. Tilltalas av forumtanken där alla kan vara med och bidra, diskutera och utveckla. Men som alltid krävs tid - så det här var bara ett första litet steg. Känner mig i alla fall lite uppdaterad och nylärd. På förlaget arbetar vi i Moodle så det ordet hade jag hört, men där stannade kunskapen. Nu vet jag att det har en öppen källkod (för det var väl så det hette). Scorma har jag också lagt till ny ordkunskap. Den amerikanska kvinnliga läraren som berättade om Moodle fick det att låta väldigt enkelt. Endast en kväll med laptopen i knät och sen var det klart! Vad jag förstått är det flera som tycker att det är svårare än så. Men det beror kanske inte på Moodle - vad vet jag?!

lördag 13 februari 2010

Twittra, skata, kråka, sparv...

Har skrattat flera gånger åt reklamen "Hör du till dem som tror att twittra är en sjöfågel?" Jag har inte hört till den gruppen (det är väl därför jag har tyckt att det var så roligt...)men närapå. Jag har faktiskt aldrig riktigt förstått finessen. Senast läste jag Annica Lantz och Ebba von Sydows twittrande från Melodifestivalen - Jag vet inte om det höjde värdet på den sändningen direkt. Sammankopplat med den senaste undersökningen om multitasking som visar att det inte är så nyttigt, kan jag faktiskt få fortsätta att vara skeptisk. Jag har även läst att just Twitter verkar vara på nedgående.
Facebook har jag sedan tidigare. Diskuterade med en av mina vänner om det är vanligare inom vissa yrkesgrupper. Hon själv är advokat och har inte Facebook, vilket hon tror är mest vanligt för just hennes yrkeskategori. Vad tror du?

Delicious var ännu en ny bekantskap. Jag installerade knapparna på vår dator här hemma men egentligen vet jag inte om det var lite överarbete. Vi har Firefox och där finns redan "Bokmärken". Men jag tror inte att man kan tagga och söka på alla sina bokmärken om man nu får tusentals som Stefan sa på instruktionsvideon. :)

Nu är det dags för mig att göra inlämningsuppgiften. Jag tänker göra den före jag gör podcasten. Jag har visserligen läst instruktionen men jag kan nog inte koncentrera mig mera nu. Det blir avkopplande att bara skriva ner reflektioner på en A4 - som i gamla goda tider. Tur att de inte ville har uppgiften på nå´t flashigare sätt :)

fredag 12 februari 2010

Är detta som stim är för låtskrivare?



Jag har inte riktigt förstått - var kommer pengarna ifrån? För det handlar väl om att kunna tjäna lite pengar på att andra gillar det jag delar med mig av?
Eller hur uppfattar du det?

onsdag 10 februari 2010

Google Buzz

Hoppsan, ytterligare nyheter öppnade sig när jag loggade in på mitt gmailkonto idag. Jag försökte snabbt att bilda mig en uppfattning. Jag borde ha lärt mig - det fungerar inte att göra något snabbt. För mig krävs det många klick och en hel del tid innan jag förstår hur det fungerar.
Men det känns som ytterligare massor av info, bilder, länkar, filmer - rakt in till inkorgen. När ska jag hinna titta och läsa allt?!

fredag 5 februari 2010

Digitalt i veckan?!

Jag upptäcker att den gångna veckan bara rusat förbi. Det var förra fredagen jag bloggade från matematikbiennalen. Det var kul att träffa Stefan. Vi hann prata en liten stund om kursen, upplägget och den digitala världen. Jag blev aningen lättad när Stefan sa att han långt ifrån använder all digital teknik.
Vad har jag annars gjort för digitala framsteg? Ja, min kollega berättade bland annat att hon provat att jobba i delade dokument från Google docs, men att det helt plötsligt försvann! Precis vad jag befarade - det blir allt att vänta för min del. Det känns inte som om jag vill vara testpilot med arbetet som insats.
En upptäckt som jag gjort är att jag blivit mera nyfiken. Jag tittar på ett annat sätt på skärmen nu. Förut fanns en hel massa ikoner som jag inte kände till eller tyckte berörde mig, nu märker jag att jag vet vad flera av dem har för funktion. Jag väljer medvetet bort eller till vad jag vill använda mig av.
Jag har också varit inne på Wikipedia efter att ha läst om alla funktioner och hur man gör när man lägger upp eller redigerar text. Tänk - jag har varit många gånger på Wikipedia men aldrig
t ex tagit notis om diskussionsfliken. Mina kunskaper och därmed det jag ser - har förändrats!

Igår reste jag med SJ. Tåget var... försenat! Det blev ytterligare tid att utforska mobilen. Plötsligt hittade jag en funktion där jag kunde publicera bilder i blogg. Jag trodde att jag skulle kunna skicka bilder direkt till den här bloggen. Det visade sig dock att jag på något vis la upp en ny blogg - jag vet inte hur det gick till, men jag är glad att jag i alla fall försökte.

Min dotter, 13 år, hade engelskaläxa den här veckan. Läraren arbetar en hel del med nya verktyg. Glad berättade hon att hon spelat in en 3 min lång argumentationsmonolog kring ett ämne de fått, och sedan skickat den via bluetooth från sin mobil till lärarens mobil. Spännande! Han var därefter väl förberedd för att argumentera/diksutera innehållet i det hon läst tillsammans med mig IRL. Alltså inte antingen eller utan både och!

fredag 29 januari 2010

Känner mig modern!

Nu står jag mitt på matekatikbiennalen i Stockholm och bloggar - jag känner mig helt med i tidens anda! Det är ju så här det brukar gå till har jag sett; det bloggas och twittras direkt från olika evenemang! Jag är också tvungen att prova!
Matematikbiennalen är en spännande mässa - nordens största matematikmässa. I år ser man tydligt hur interaktiva skrivtavlor har "vunnit mark". Jag har pratat med flera lärare som antingen har tavlor i sina klassrum eller är på väg att få. Visst det finns även en hel del lärare som skrattar när jag frågar och säger att det känns väldigt avlägset att få en sådan investering.
Idag valde jag att gå på ett lunchseminarium med rubriken Datorn i undervisningen. Jag gick dit med den här kursen i bakhuvudet.
Först pratade en mattelärare och IKT-pedagog från Uppsala om undervisning på tablet-PC. Ett härligt dynamiskt verktyg som jag gärna utforskar mera.
Som talare nummer två stegar Stefan Knutsson från KTH fram!! Så festligt - nu har jag mött honom IRL. Jag ska alldeles strax gå och prata lite mera med honom!

onsdag 27 januari 2010

Youtube

Nu har jag riktigt kommit igång!
Youtube känner jag igen sedan tidigare. Hemma hos oss är det ofta olika youtubeklipp som är igång. Det var intressant att se den korta filmen om youtubes historia. Den utveckling som sker inom området är så ojämförbar. Speciellt fastnade jag för attityden som genomsyrar så mycket av IKT - "the future - it´s up to you".
Uppgiften med att spela in mig själv och lägga upp ett klipp här på bloggen får vänta. Ni får hålla ut!

Google docs

Nu har jag provat på google docs. Eftersom jag jobbar i word hela dagarna har jag inte riktigt blivit vän med google docs, trots att vi har det hemma. Själva skrivandet och sparandet var ju mycket likvärdigt. Det som försvårade mitt arbete var att rubrikerna i google docs stämde inte överens med de rubriker som Stefan pratade om på filmerna. Jag hade ingen "importera-knapp" det står "lägg upp" i stället. "Flytta till" fanns inte heller utan där står det "mappar". För en nybörjare som jag, räcker det för att ställa till det. Jag fick växla några gånger mellan film och "verklighet" innan jag fick till det.
Hur kommer det sig - är det olika versioner/uppdateringar?

Jag tycker att det ska bli väldigt spännande att försöka dela dokument och samarbeta kring/i ett dokument. Möjligheten att arbeta i samma dokument är lysande. Jag samarbetar med författare och vi skickar ofta dokument med kommentarer fram och tillbaka. Det verkar svårare att sitta vid datorn precis samtidigt, på olika platser. Vad händer om man skriver saker samtidigt? Väljer datorn var det placeras? Blir det inte en hel massa klipp och klistra?

För min del känner jag att jag själv behöver bli mera van och kunnig innan jag vågar ge mig på "riktiga" dokument. Jag har delat en googletext med min kollega Ulrica, som också går den här kursen. Förhoppningsvis har hon tålamod med mig så jag får "leka" lite med ett fuskdokument och se vad som händer.

När det gäller riskerna med att dela och lagra allt på nätet, så måste jag erkänna att jag känner mig lite orolig och okunnig. Men jag försöker hålla det ifrån mig!
Det känns märkligt att allt man skriver och sparar, skickar och publicerar hela tiden "finns" någonstans. Den senaste tiden har jag registrerat mig på så många olika sidor för den här kursens räkning; användarnamn och lösenord skrivs in gång på gång...
Hur mycket kan en människa kartläggas? Vad händer om informationen kommer i orätta händer? Om något försvinner - försvinner allt?

Här är ett googledokument.

Nu har jag gått igenom alla uppgifterna i den "delade dokumentdelen"

Tack för lotsningen, Stefan!

måndag 25 januari 2010

JAG fick lära min man...

Igår ägnade jag en hel del tid till min kurs. Det känns verkligen roligt - och jag vill lära mig mera! Jag satt och tittade på olika länkar, filminstruktioner och läste så ögonen nästan sved. Att lägga upp ett konto på bloglines var inga problem, inte heller att hitta rss-strömmar. Men ärligt talat ser jag personligen ingen nytta med detta just nu. Jag skulle bara bli helt stressad av att veta att det kommer en uppdatering var 30:e minut - för att inte tala om dem som väljer var 10:e sekund!
I vilket fall som helst skryter jag gärna med mina nya kunskaper.
Och tänk, igår kväll hände något jag aldrig trodde skulle hända; min man frågade mig hur man "fixar" RSS. Det mest häpnadsväckande hände - jag kunde instruera honom!
I princip var det, det sista jag gjorde innan jag gick och la mig. Sedan drömde jag om RSS och hur jag skulle klicka här och klicka där - i drömmen var jag så koncentrerad så att jag vaknade med svetten rinnande...

lördag 23 januari 2010

TED

TED, www.ted.com, är en ny bekantskap. Det är så spännande med alla välformulerade, engagerade människor som uttrycker sig om utbildning och lärande! Speciellt fastnade jag för att vi vuxna växer ifrån att vara förberedda för att göra fel. Ska man gå nya vägar måste man ju ha möjlighet att gå fel ibland - det måste i alla fall finnas med i beräkningen. Du får inte vara helt livrädd för att göra fel. Hur mycket nytt vågar jag då testa? Det är spännande att gå nya vägar - man vet inte vad som väntar runt nästa krök!

There is not one minute to burn

fredag 22 januari 2010

Det är mycket att hålla reda på...

Så där nu är inledningen avklarad. Ibland hittar jag rätt bland knappar och val som ska göras. Men frustrationen var hög när mitt första inlägg försvann efter att jag skrivit in det i diskussionsrutan. Jag vet fortfarande inte vad jag gjorde för fel. Jag inser verkligen värdet av att använda de olika verktygen (ex. att just nu skriva in min blogg) i stället för att bara läsa om det. Allt blir så annorlunda i verkligheten. Hoppas att övning ger färdighet - det har jag ju sagt till skolbarn så många gånger - nu får jag testa det själv!

tisdag 5 januari 2010

Nu är den igång!

Sådär, nu har jag startat min blogg. Jag har varit inne på många bloggar och läst, både privat och för mitt arbete. Men detta är första gången jag har min egen blogg. Det var ju enkelt att komma skapa blogg - det kluriga blir att fylla den med intressant innehåll.